15 MEI 2019

TIEN E.O.C. TURNSTERS NAAR NATIONALE KAMPIOENSCHAPPEN

 

Na een aantal spannende halve finales van de KNGU, zijn in verschillende niveaus 10 turnsters van EOC doorgedrongen tot de felbegeerde finales. In de nationale divisies werden de halve finales geturnd in o.a. Varsseveld, Leusden en Rotterdam. Met 12 turnsters was EOC op alle wedstrijden vertegenwoordigd, en de Oosterhoutse deelneemsters wisten er een spannende strijd van te maken.

 

Voor Britt van der Waal (pupil N3) en Emma de Bok (jeugd 3e divisie) is de finale al komend weekend in Vianen. Zij mogen beiden op zaterdag uitkomen in de allround finale. Britt won in de halve finale de bronzen medaille, en gaat het nu in de finale opnemen tegen 35 mede-finalisten. Ook Emma ging met haar 5e plaats ruimschoots door naar de eindstrijd. Op zondag mag Britt bovendien uitkomen in de brugfinale, Emma bereikte de toestelfinale op balk.

 

In de 2e divisie en jeugd N3 turnen Mijntje Loonen, Tyra Raaijmakers, Kiki Boorsma en Loïs den Breker hun finale een week later in Duiven. Door een val van balk in de halve finale wist Mijntje het erepodium niet te halen, maar plaatste zich met een prima totaal van 44,35 punten voor de finale. Op sprong (gehoekte én gehurkte tsukahara) en brug zette zij de 2e score neer, en mag op zondag op deze toestellen nog een keer uitkomen. Ook junior Tyra Raaijmakers bereikte met een mooie 8e plaats de finale. Zij turnde voor het eerst de gehurkte tsukahara over het pegases, en de goede sprong was belangrijk voor de kwalificatie. In de jeugdklasse turnden Kiki Boorsma en Loïs den Breker beiden boven de 50 punten, en ook zij drongen daarmee door tot de finale. Ook hun geschroefde sprongen over het pegases waren van goede kwaliteit. Loïs sprong naar een 1e plaats met 13,20 punten en Kiki behaalde 13,00 punten de 2e plaats. In de sprongfinale zijn zij daarmee elkaars grootste concurrenten, en zullen op een sportieve manier de strijd met de andere 6 deelneemsters aangaan.

 

Lenna Wolf (instap N2) heeft nog een iets langere voorbereidingsperiode. Zij behaalde op de halve finale met 51,783 punten de zilveren medaille, en mag daarmee op 15 juni in Tilburg de finale turnen. Ook op balk (1e met 13,876), rek (2e met 12,10) en sprong (3e met 13,538) turnde Lenna zich in de picture, en plaatste dit pas 8-jarige turnstertje zich voor toestelfinales. Luna Koks turnde op 3 toestellen ook hoopgevend voor een finaleplaats allround, maar wist dit op vloer jammer genoeg niet vast te houden. Ook voor jeugdturnster Jasmijn van Strien lag de lat net iets te hoog. Mede door een val van balk behaalde zij niet rechtstreeks de finale, maar is wel als reserveturnster aangemerkt. Boven verwachting turnde Zoë Lenoir wel naar een hoge klassering bij de jeugd N2. Door een breukje in een teen kon zij pas daags tevoren alle toestellen trainen, en hoopte vooral op brug kans te maken op een finaleplaats. Na goedkeuring van de fysiotherapeut turnde zij toch nagenoeg haar volle programma, en wist zich met een 5e plaats voor de allround finale te kwalificeren. En zoals gehoopt scoorde zij op brug met 14,167 punten genoeg voor de toestelfinale.

 

In de klasse Nationaal 1 turnde Gicelia in de jongste leeftijdscategorie een prima wedstrijd. Meteen al op het eerste toestel, 2 verschillende sprongonderdelen, zette zij een hoge score neer. Haar 13,684 punten bleken na afloop zelfs de tweede plaats op te leveren voor de toestelfinale. Ook op de toestellen rek en balk turnde Gicelia goede oefeningen. Op beide toestellen voldeed zij ruim aan de normen van de voorgeschreven oefenstof, en scoorde tweemaal 12,667. Met tenslotte nog een 11,70 op vloer kwam het eindtotaal op meer dan 50 punten, goed voor de 10e plaats. Daarmee was haar felbegeerde finaleplaats allround gehaald, met als extra prestatie de toestelfinale sprong.

 

In de hoogste nationale klasse pupil N1 kwam Jadey Walda op 3 toestellen haar halve finale prima door. Op balk scoorde zij het hoogst met 12,433 punten, en ook op vloer was haar score van 12 goed voor de toestelfinales. Op het laatste toestel brug turnde Jadey de moeilijkste variant van de verplichte oefenstof, en ging met haar geschroefde reuzendraai aan de verkeerde kant omlaag. Die fout kostte haar een podiumplaats, maar zonder twijfel bereikte zij met haar 4e plaats de allround finale. Lenna, Zoë en Jadey turnen in het weekend van 15 en 16 juni beide dagen de finales in sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg.